Acties & bijeenkomsten

Over onze acties & bijeenkomsten

Den Haag, 2 februari 2021

Arbeidsmigranten aan het woord

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de werkomstandigheden van arbeidsmigranten. En dat wordt tijd, Nederland moet geen land zijn van moderne slavernij en uitbuiting op de werkvloer, stelt Tuur Elzinga.

Krantenkoppen berichtten over hun kwetsbare positie die pijnlijk aan de oppervlakte kwam. Er is veel en lang over gesproken, want nu waren de risico’s niet alleen voor de arbeidsmigranten, maar ook voor de volksgezondheid. [lees verder…]

Video afspelen

Januari 2021

Bondgenoot van het jaar

Het jaar 2020 was een roerig jaar en ook een jaar waarin de campagne definitief vlam vatte. Van bedrijfsleven tot politiek iedereen weet nu dat de vakbond de arbeidsmigrant een stem geeft.

Wat ons daar erg bij geholpen heeft is het feit dat sommige uitzendbureaus tijd en aandacht investeren in de problematiek die we aankaarten. Bij uitzendbureau Hobij doen ze dat o.a. door zo snel mogelijk een helpende hand te bieden als wij arbeidsmigranten treffen zonder bed&baan.

Manager Mitchell Swart is een onvermoeibare hulp geweest in deze situaties. Daarvoor ontving hij van arbeidsmigrant en FNV-er Hugo Afecto de “bondgenoot” van het jaar 2020. ( En een bescheiden bierpakketje)

Dronten, 22 juli 2020

Arbeidsmigranten aan het woord.

Op 22 juli nodigden de arbeidsmigranten woonachtig in Dronten, ondersteund door het campagneteam, uitzendbureau’s EB, Level1 en Marthoflex uit voor een gesprek. Op de agenda stonden de woon- en leefomstandigheden in Dronten.

Video afspelen
Video afspelen

Photos: Rob Nelisse

Dronten, 13 juli 2020 / Ter Aar, 14 juli 2020

"Met twee personen in een ongelofelijk klein kamertje"

Het aanjaagteam ‘Bescherming Arbeidsmigranten’ werd op 13 en 14 juli 2020 rondgeleid op de arbeidsmigrantenparken in Dronten en Ter Aar. In gesprek met de bewoners werden barre woonomstandigheden zichtbaar.

In tegenstelling tot de huisvesting in Dronten, heeft het campagne team ‘Kwestie van Beschaving’ een progressieve samenwerking met de parkeigenaar in Ter Aar.

Tiel, 18 juni 2020

"Will You Fight For Us?"

Op 18 juni overhandigde een delegatie arbeidsmigranten een set boxhandschoenen aan Emiel Roemer. De vraag ‘Will You Fight For Us?’ kwam niet uit het niets, Roemer is namelijk als hoofd van het Aanjaagteam ‘Bescherming Arbeidsmigranten’ verantwoordelijk voor de noodzakelijke hervorming om arbeidsmigranten beter te beschermen en hun woon- en werksituatie te verbeteren. 

Foto: Marcel van den Berg

Video afspelen
Video afspelen

Zeewolde, 11 juni 2020

Voedselpakketten Zeewolde

Het FNV Kwestie van Beschaving campagneteam deelde in samenwerking met de HAN Nederland en het Rode Kruis voedselpakketten uit. De inhoud van de pakketten zou normaalgesproken bedoeld zijn voor de export, maar door de corona-crisis blijven deze producten liggen. 

Elk huis op het park in Zeewolde ontving een pakket. Het Rode Kruis is zich bewust van de buitengewoon slechte positie en leefomgeving van arbeidsmigranten en stelde daarom 300 voedselpakketten ter beschikking.

Maartje Spieksma, BN de Stem, 20-02-2020 / Photos: Rob Nilisse

Oosterhout, 20 februari 2020

"Met acht man één fornuis en één wasmachine delen, is gewoon teveel."

Julian woont sinds een maand met acht mannen in een vakantiehuisje op De Katjeskelder. Hij wil niet met zijn achternaam in de krant, omdat hij bang is zijn baan te verliezen. Het ruikt muf in het huisje. De meubels hebben hun beste tijd gehad, maar het is er schoon. Julian is niet ontevreden over het huis: ,,De thermostaat werkt, het ziet er prima uit, maar met acht man één fornuis en één wasmachine delen, is gewoon te veel.’’  

Video afspelen

RTV Oost, 12-11-2019 / Photos: Rikkert Harink

Raalte/Heino, 12 november 2019

Een rode kaart zet je op straat

Voor de balpen die arbeidsmigranten in Heino nodig zijn voor hun werk, moeten ze 1 euro borg betalen. Is deze pen stuk of leeg? Dan wordt deze euro op je loon ingehouden. Zo wordt er geld verdient aan arbeidsmigranten die voor huis en werk afhankelijk zijn van uitzendbureaus. 

“De migranten die op het vakantiepark leven hebben via het uitzendbureau werk. Volgens Plaatje zijn deze buitenlandse mensen het slachtoffer van een verdienmodel. “Ze leven met z’n tweeën in een slaapkamer van twee bij twee meter en betalen daar honderd euro per week voor”, legt hij uit. 

Ook worden ze regelmatig gecontroleerd. “Dat gebeurt om de haverklap, moeten ze hun koffer leeghalen. Bovendien mogen ze zich niet inschrijven bij de burgerlijke stand van het uitzendbureau waarvoor ze werken”, stelt Plaatje. 

Marknesse, 24 oktober 2019

Niet ingeschreven en geen recht op bezoek

In het zogenaamde ‘Polenhotel’ te Marknesse wonen zo’n 60 arbeidsmigranten. Bij een hotel denk je al snel aan mooie kamers met schone sanitaire voorzieningen, maar niets is minder waar. De werknemers, die allemaal €100,- per persoon per week betalen, zitten vaak met veel te veel mensen in één woonunit. In veel slaapkamers komt geen daglicht naar binnen, is geen verwarming aanwezig en beschimmelde matrassen zijn geen uitzondering.

Video afspelen

Ter Aar, 9 oktober 2019

Werken in Nederland, wonen achter hek

In Ter Aar staan zo’n 200 arbeidsmigranten letterlijk in de kou. In de huisjes op het park is vaak geen verwarming, groeien de huizen dicht van schimmel en moet de was met hand gedaan worden. Voor de FNV reden om samen met de arbeidsmigranten  in gesprek te gaan met burgemeester Buijserd van Nieuwkoop. 

Op woensdag 9 oktober 2019 werd door FNV-vicevoorzitter Kitty Jong de aanklacht ‘Werken in Nederland, Wonen achter een hek’ ingediend bij de burgemeester van Nieuwkoop. De aanklacht is tot stand gekomen na gesprekken met de bewoners van park Ter Aar. De verwarming blijkt vaak niet te werken, dat de koelkasten oud en vergaan zijn en de huizen dichtgroeien van de schimmel. 

Photos: Rob Nelisse

Zeewolde, 9 juli 2019

Alleen in een vreemd land

Afgelopen zomer bracht een FNV delegatie van bewoners van park Bosruiterweg een bezoek aan de burgemeester van Zeewolde. Zij overhandigden een aanklacht tegen hun woon en werk omstandigheden, en riepen de burgemeester op zijn verantwoordelijkheid te nemen. In de media, landelijke en lokale politiek waren de omstandigheden van arbeidsmigranten vervolgens onderwerp van discussie.

Video afspelen

Willem Dekker, consulent FNV

“Het kan niet zo zijn dat wanneer je je baan verliest, je direct dakloos bent of andersom”

Samenkomst voor beschaving

4 februari 2020, Amsterdam

Photos: Rob Nelisse

Op 4 februari 2020 organiseerde de FNV de eerste samenkomst voor beschaving. Het was een echte samenkomst waar iedereen als gelijke deelneemt omdat de arbeidsmigranten centraal staan. Deze gaven op de dag zelf workshops die inzicht gaven in de wijze waarop zij hun bestaan hier beleven.

Deze keer geen tegenstellingen of dreigende geschillen maar een dag van gemeenschappelijk streven, een dag waar echte oplossingen ontstaan, een samenkomst voor beschaving. Hoe anders kunnen er echte oplossingen ontstaan als we niet eerst eens samenkomen in een gemeenschappelijk streven?

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Read more