Campagne

Over onze campagne

Uitzendbureau of huisbaas?

In Nederland is het uitzendbureau wat jou elke dag kan ontslaan ook jouw huisbaas. De meeste uitzendbureaus misbruiken de Nederlandse wet van uit die hoedanigheid dan ook nog eens om arbeidsmigranten van grote delen van hun loon te beroven. Ze mogen geld inhouden om arbeidsmigranten van een bed te voorzien en houden onder die noemer wel tot 30% van het loon in doormiddel van zogenaamde boetes.

FNV heeft legio voorbeelden van dit misbruik en kan alleen maar concluderen dat de arbeidsmigranten zelf al een verdienmodel zijn voor ze maar 1 uur gewerkt hebben. In overvolle, slechte huizen en barakken worden massa’s arbeidsmigranten weggestopt. Allen hopen op eerlijk werk en een betere toekomst.

HET ONTNEMEN VANKANSEN EN GELIJKWAARDIGHEID

Veel arbeidsmigranten worden afgesneden van een betere toekomst door uitzendbureaus. Het totale aantal arbeidsmigranten ligt in Nederland al rond een geschatte 500.000. Maar niemand kent exacte aantallen omdat arbeidsmigranten niet ingeschreven staan bij de gemeenten in Nederland. Bij de meeste uitzendbureaus is het namelijk verboden om je in te schrijven.

FNV sprak sinds 1 mei 2019 met honderden arbeidsmigranten van Randstad, Tempoteam, Level One, Covebo en Inperson. En bij iedereen die we spraken stond er ontslag op een inschrijving bij de gemeente. Velen vertelden de FNV dat ze gelijkwaardige mensen willen zijn aan Nederlanders maar dat ze in de praktijk door de uitzendbureaus zelfs het bestaansrecht wordt afgenomen op deze manier.

EEN ENORME VERZAMELING AAN MISSTANDEN

De misstanden die de FNV heeft verzameld in gesprekken met arbeidsmigranten is in hoog tempo uitgegroeid tot een enorme verzameling. Met 6 mensen een kleine koelkast delen is al niet te doen maar 250 euro boete voor het verliezen van een fietssleutel is misschien nog wel belachelijker. Totdat mensen horen hoe je een slaapkamer moet delen met iemand die je niet kent en die ook nog eens dagdienst werkt tegenover jouw nachtdienst. En dan zijn er bewakers die door de uitzendbureaus coördinators worden genoemd. Zij kunnen elk moment jouw huis binnen vallen voor controles en het uitdelen van nog meer boetes. Maar als er s ’nachts een ambulance bij jouw huis moet komen dan is er geen coördinator om de slagboom open te doen.

De gebouwen, parken, flats en andere vormen van huisvesting zijn volgens FNV een dieptepunt in de beschaving van Nederland. Misdadig kan je in elke taal vertalen!

ENERGIETRANSITIE

De energietransitie in al zijn vormen gaat de komende jaren een groei van de werkgelegenheid in Nederland teweeg brengen. FNV wil dat de banen die hier uit voorkomen ook echte banen zijn. Samen moeten alle werknemers van Nederland er voor waken dat de nieuwe banen niet kapot gemaakt te worden door rechteloze werkers uit te buiten. Daarom pleiten wij er voor dat werkgever en huisbaas uiteindelijk los van elkaar komen te staan.

Het is in het belang van zowel arbeidsmigranten als Nederlandse werknemers dat zij niet gedwongen worden om te concurreren op bestaansrecht en arbeids-voorwaarden. Word daarom lid van de FNV!

Lees meer:
FNV.nl/voordelen-van-het-lidmaatschap

830.000

arbeidsmigranten werken in Nederland.

slechte huisvesting

Huisvesting is in slechte conditie, ze betalen hoge huren en hebben geen privacy.

1 / 5

verdient minder dan 10 euro per uur.

Bart Plaatje, Campagneleider FNV:

“De omstandigheden waaronder die mensen moeten leven, zijn erbarmelijk”

“Er was een vlek in de douche en ik moest 80 euro betalen om de douche schoon te laten maken”

Dawid, Zeewolde / De Stentor, 09-07-2019

Bron: Phaedra Werkhoven, De Stentor, 09-07-2019. 

Arbeidsmigranten in Zeewolde zijn het beu: ‘Alsof we in een stal leven, met een nummer aan ons oor’

Arbeidsmigranten in Zeewolde zijn de omstandigheden waaronder zij moeten werken en wonen zat. Vandaag deden zij hun beklag bij (loco-)burgemeester Winnie Prins van Zeewolde. ,,Het voelt alsof we in een stal leven, met een nummer aan ons oor en worden vervoerd naar waar we het werk moeten leveren. Zonder dat we echt rechten hebben. Je hebt geen keuze, je moet’’, zegt Carlos uit Spanje.

Bron: Erna Bosschart, FNV, 20-02-2020

Spaanse arbeidsmigranten Adecco in Oosterhout als vee behandeld

Samen met de FNV bieden Spaanse arbeidsmigranten donderdag 20 februari een zwartboek aan in Oosterhout aan de burgemeester en wethouders. In het zwartboek zijn misstanden opgetekend over de huisvesting door uitzendbureau Adecco. Zo propt Adecco teveel mensen in één huisje. Arbeidsmigrant Jesus Castillejo: ‘Als je daarover klaagt, sta je direct op straat. Wij zijn hardwerkende mensen, maar we worden als vee behandeld.’

Bron: NRC, Bram Endedijk, 20-03-2020

‘HET VIRUS KAN IEDEREEN BESMETTEN, MAAR WIJ ARBEIDSMIGRANTEN DOEN ER NIET TOE’

In Nederland moest je zijn, hoorde David Viliça. Leuke mensen, al die fietsers en natuurlijk goed geld verdienen. Een droomland, zo zag hij het. De 24-jarige Viliça uit Portugal ging werken voor uitzendbureau Adecco, dat hem inzette bij een logistiek bedrijf waar hij kleren in pakketjes stopt. Maar sinds het coronavirus wil de Portugees nog maar een ding: naar huis. „Het virus kan iedereen besmetten, hoor ik overal. Maar het voelt alsof wij als buitenlandse arbeiders er niet toe doen. We zijn een nummer.”

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Read more