Dosier:

Kesia

Poolse Kasia (34) lag op bed met dubbele enkelbreuk: uitzendbureau laat haar vallen en nu dreigt ze dakloos te worden

Bron: Serena Hofman

Ziek melden op werk? Geen probleem toch, met een vangnet als in Nederland. Niet als je arbeidsmigrant bent. De 34-jarige Poolse Kasia uit Bodegraven lag twee weken lang met een dubbele enkelbreuk op bed. Het uitzendbureau, verantwoordelijk voor haar loon, zorgverzekering en huisvesting, deed volgens de vrouw helemaal niets.

Sterker nog, Kasia zegt dat ze door het personeel aan haar lot werd overgelaten. En zowel zij als haar man Marek verliezen nu mogelijk hun kamer, omdat ze niet kunnen werken. Kasia, met een van pijn vertrokken gezicht: ,,Ik dacht dat ze me wel zouden helpen. Dat ze me zouden begeleiden en vertellen waar ik moet zijn.”

"Dat kan dus nooit de bedoeling zijn, ontslag krijgen omdat je ziek bent"

Kim van Ekris, FNV

Vakbond FNV springt in de bres voor het stel. Om de vrouw naar een dokter te brengen, maar ook om te zorgen dat de twee hun werk behouden. Want zowel Kasia als Marek zeggen dat ze mogelijk niet meer welkom zijn op het werk. ,,Dat kan dus nooit de bedoeling zijn, ontslag krijgen omdat je ziek bent”, zegt Kim van Ekris, consulent van FNV. ,,Helaas zijn zij niet de enigen die dit overkomt.” Vergelijkbare gevallen zag ze dit jaar al vier keer eerder. Gemiddeld krijgt FNV twee van dit soort medische meldingen per maand, verspreid over heel Nederland.

Vanwege de zenuwen en de pijn komen de woorden in sneltreinvaart uit haar mond. Kasia Kepczynska komt op 7 mei samen met haar man Marek Adamczewski (43) in Bodegraven aan. Het Poolse stel woont en werkt al zes jaar op verschillende plekken in Nederland. Ze hebben via een advertentie op Facebook een baan en onderdak gevonden via een Bodegraafs uitzendbureau. Vijf dagen in de week, van zes uur ‘s ochtends tot drie uur ‘s middags, werken de twee in een kaasfabriek in Harderwijk.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Read more