Media

Kwestie van beschaving in de media

CORONA (COVID-19) UPDATE

Lees de antwoorden op het gebied van werkloosheid, kinderopvang, werktijdverkorting, maar ook de rechten die je als uitzendkracht hebt, naar het soort arbeidsovereenkomst dat je hebt: www.fnv.nl/corona

Bron: Arnout Le Clercq, 18-06- 2020

"Arbeidsmigrant eist geen luxe, de middelen voor een gewoon leven volstaan"

Voor het stadhuis in Tiel krijgt Emile Roemer twee bokshandschoenen in zijn handen gedrukt. Een cadeau van vakbond FNV en een kleine delegatie arbeidsmigranten uit Polen, Roemenië en Spanje. ‘Will you fight for us?’

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Bron: Marcia Nieuwenhuis, 15-05- 2020

"Migranten sterven in Nederland relatief vaak aan corona"

In Nederland sterven relatief veel mensen met een migratieachtergrond aan corona. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek en de Universiteit van Amsterdam.

Onder mensen met een westerse migratieachtergrond is de sterfte met 49 procent het hoogst. Daaronder vallen bijvoorbeeld mensen van Poolse of Roemeense origine. Ook bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is de oversterfte met 47 procent relatief hoog. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Ter vergelijking: de oversterfte van mensen met een Nederlandse achtergrond lag met 38 procent een stuk lager. 

Bron: Marlies Rothoff, 06-05-20

"Nog drie migranten met corona op isolatieschip in Arnhem"

Op het schip waar arbeidsmigranten uit Oost-Europa in isolatie zitten in de Nieuwe Haven in Arnhem, zijn woensdag nog drie personen toegevoegd. De migranten werkten in Velp bij de Horizon Groep. Een van hen is positief getest op corona en de andere twee hadden klachten. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Arnhem. De nu 31 seizoensarbeiders die op het isolatieschip zitten, mogen alleen naar buiten om te roken.

Photo: Sander Damen

Bron: NOS, 03-05-2020

"Tientallen arbeidsmigranten Velp besmet, quarantaine op schip in Arnhem"

In Velp in Gelderland zijn 28 arbeidsmigranten uit een wooncomplex in isolatie geplaatst omdat de meeste van hen zijn besmet met het coronavirus. Ze zijn onder politiebegeleiding met bussen overgeplaatst naar een schip in Arnhem. Daar blijven ze voorlopig. De andere 23 bewoners van het complex zijn volgens de Veiligheidsregio Gelderland-Midden niet ziek, maar moeten wel 14 dagen in quarantaine blijven in hun wooncomplex. 

Bron: NRC, Bram Endedijk, 20-03-2020

"HET VIRUS KAN IEDEREEN BESMETTEN, MAAR WIJ ARBEIDSMIGRANTEN DOEN ER NIET TOE"

In Nederland moest je zijn, hoorde David Viliça. Leuke mensen, al die fietsers en natuurlijk goed geld verdienen. Een droomland, zo zag hij het. De 24-jarige Viliça uit Portugal ging werken voor uitzendbureau Adecco, dat hem inzette bij een logistiek bedrijf waar hij kleren in pakketjes stopt. Maar sinds het coronavirus wil de Portugees nog maar een ding: naar huis. „Het virus kan iedereen besmetten, hoor ik overal. Maar het voelt alsof wij als buitenlandse arbeiders er niet toe doen. We zijn een nummer.”

Kitty Jong, Vicevoorzitter FNV:

“Ze zitten in de ellende, het is bijna mensonterend.”

“Ik krijg per week 250 euro in mijn hand voor 38 uur, terwijl mij in Polen 1500 euro per maand was beloofd.’’

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Bron: BN de Stem, 11-05-20

"FNV kaart slechte huisvesting van 50 arbeidsmigranten in Rijen aan: Slechts één keuken in La Cigogne"

Een groep van zeker 50 arbeidsmigranten zou onder slechte omstandigheden verblijven in hotel La Cigogne in Rijen. Dat ligt aan de Rijksweg op de kruising met de Oosterhoutseweg. 

Ze zijn daar ondergebracht door hun werkgever, uitzendbureau Adecco, ze hebben slechts drie douches tot hun beschikking en delen een keuken. Dat stelt vakbond FNV. Een woordvoerder van Adecco spreekt de FNV-bevindingen tegen. De gemeente Gilze en Rijen neemt het signaal echter serieus en gaat binnenkort het gesprek aan met de eigenaar.

Bron: SP, 15-12- 2019

"Arbeidsmigranten zijn geen verdienmodel"

Arbeidsmigratie is door schijnconstructies en foute uitzendbureaus een verdienmodel geworden. Werknemers worden tegen elkaar uitgespeeld om de kosten voor werk maar zo laag mogelijk te houden en arbeidsmigranten worden regelmatig uitgebuit. Daarom komt de SP samen met de ChristenUnie met een actieplan arbeidsmigratie.

Bron: Toezien, 28 april 2020

"VROEGTIJDIG INSCHRIJVEN BESCHERMT ARBEIDSMIGRANT EN BESTRIJDT ONDERMIJNING"

Arbeiders uit bijvoorbeeld Roemenië, Polen en Oekraïne kennen vaak de regels in Nederland niet. Dat maakt hen makkelijke slachtoffers van malafide uitzendbureaus, werkgevers en verhuurders. Die ontduiken belasting, frauderen met uitkeringen of persen arbeidsmigranten af. Om dit te voorkomen, leggen de gemeenten Boxtel en Sint-Michielgestel de regie nu in de handen van arbeidsmigranten zelf. En dat werkt.

Bron: Dinu Constantin, Joop, 16-04-2020

Arbeidsmigranten: je baan kwijtraken betekent je huis kwijtraken en andersom

Wonen en werken als arbeidsmigrant in Nederland

“Vandaag is je laatste dag. Sorry, maar op het moment hebben we geen ander werk voor je. Ik haal je uit de planning.” Dit is helaas wat wij, arbeidsmigranten in Nederland, steeds vaker te horen zullen krijgen. Het is de reactie van uitzendbureaus op de impact van het coronavirus op de arbeidsmarkt. Dit soort sms- en app-berichten zijn onderdeel van de ervaring van de arbeidsmigrant op de werkvloer in Nederland.

Photo: Rob Nelisse

Bron: AD, 29-04- 2020

"Kamervragen over ‘meedogenloze praktijk’ van huisuitzetting bij verlies van baan"

Het is onaanvaardbaar dat arbeidsmigranten 400 euro per maand moeten betalen per persoon per bed, waarbij zij per direct kunnen vertrekken als er even geen werk is.

Dat stellen Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Eppo Bruins (ChristenUnie) in Kamervragen aan de ministers Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ze willen weten wat de bewindslieden gaan ondernemen om arbeidsmigranten te beschermen tegen dit soort ‘middeleeuwse praktijken, waarbij werknemers een soort lijfeigenen zijn van hun baas’.

Bron: Telegraaf, 19-04-2020

"Arbeidsmigranten werkloos, maar terugkeren gaat niet"

Doordat steeds meer bedrijven de deuren sluiten en de economie in een lagere versnelling staat, zitten veel arbeidsmigranten muurvast. Ze worden op straat gezet of vrezen ontslag, anderen voelen zich niet veilig op werk. Teruggaan naar huis gaat ook niet, omdat veel grenzen dichtt zitten.

Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis:

“Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen?”

Photo: Rob Nelisse

“Vandaag is je laatste dag. Sorry, maar op het moment hebben we geen ander werk voor je. Ik haal je uit de planning.”

Dinu Constantin, Joop, 16-04-2020

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Bron: Leo Lucassen, RTLZ, 14-04- 2020

"Hoog tijd om arbeidsmigranten te koesteren"

“Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen?”, zo kopte de NOS eind maart. De noodkreet volgde op het wegblijven van met name Polen door de coronamaatregelen. Reizen is een stuk moeilijker geworden en sommige Polen en andere Oost-Europeanen zijn sowieso beducht om naar Nederland te komen, bang als ze zijn besmet te worden.  

Degenen die hier al zijn, zijn juist bang hun werk en huisvesting te verliezen en accepteren, zelfs als ze zich grieperig voelen, dat de RIVM-regels voor hen niet lijken te gelden. Zij zijn ondergebracht in krappe huisjes met meerderen op een kamer, vanwaar ze iedere dag dicht op elkaar gepakt in een busje van en naar het werk worden gereden. Het komt zelfs voor dat uitzendbureaus dreigen met ontslag als werknemers ondanks griepklachten niet weer aan het werk gaan.

Bron: AD, 26-03-20

‘Roemeense arbeidsmigranten komen vanuit Italië massaal naar Nederland’

Veel Roemenen die in Italië gewerkt hebben, willen niet terug naar Roemenië omdat ze dan verplicht twee weken in quarantaine  moeten. Daarom rijden ze volgens Michael Mostert, directeur van uitzendbureau Tradiro uit De Lier, door naar Nederland.

Bron: De Stentor, 10-03-2020

"Vakantieparken in Epe en Ommen doorgelicht door gemeente en politie."

Zowel op de Veluwe als in Vechtdal binden overheden en instanties de strijd aan tegen verloederde vakantieparken. Veel voormalige toeristische trekpleisters zijn in de loop der jaren verworden tot toevluchtsoorden voor criminelen, arbeidsmigranten en mensen die geen reguliere woning kunnen vinden. 

Bron: RTL Z, 24-02-2020

"Arbeidsmigranten zijn hard nodig, maar waar moeten ze wonen?"

In grote delen van Nederland is het aantal mensen met een westerse migratieachtergrond de laatste jaren fors toegenomen. Dit zijn met name arbeidsmigranten en expats, die we hard nodig hebben voor onze economie. Maar het huisvesten van deze mensen, vaak Oost-Europeanen en Aziaten, is lastig op de toch al zo moeilijke woningmarkt.

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond. Gigantische distributiecentra, die als blokkendozen naast snelwegen worden gebouwd. Een aanwinst voor de economie van een gemeente: duizenden banen liggen er in het verschiet, beloven de nieuwe werkgevers.